Cursist algemeen

Algemeen Cursist
Wat is de VerkiezingsAcademie?
De VerkiezingsAcademie is een dienst voor gemeenten, waarbij de opleiding van stembureauleden wordt gefaciliteerd en de gemeente wordt ontzorgd. Tijdens de cursus van de VerkiezingsAcademie wordt u goed voorbereidt op uw rol als stembureaulid voor de komende verkiezingen.

Hoe is de VerkiezingsAcademie opgebouwd?

  • Een begintoets waarin het startniveau van een cursist wordt vastgelegd; 
  • Een cursus die is opgebouwd uit vier modules: algemene werkzaamheden, werk voor 07.30 uur, werk tussen 07.30 en 21.00 uur en werk na 21.00 uur. Deze modules bestaan uit oefenvragen aan de hand van video’s en foto’s. U sluit de oefenmodules af met een oefentoets; 
  • Een eindtoets die u mag afleggen, op het moment dat de oefenmodules zijn doorlopen. De eindtoets wordt gecertificeerd door de VerkiezingsAcademie. Er is een eindtoets voor alle stembureauleden en een eindtoets voor voorzitters.
Wanneer moet ik de VerkiezingsAcademie hebben afgerond?
Dit is afhankelijk van de afspraken die u met uw gemeente hierover heeft gemaakt. U kunt tot en met de dag van de verkiezingen inloggen op de website van de VerkiezingsAcademie.

Wat zijn de kosten van de VerkiezingsAcademie?
Voor stembureauleden is de cursus gratis. U hoeft dus niets te betalen om deel te nemen aan de VerkiezingsAcademie. Uw gemeente dekt alle kosten.

Wat moet ik doen om het digitale certificaat aan te vragen?
Wanneer u de eindtoets met goed gevolg heeft afgerond kunt u, na op de knop resultaat gedrukt te hebben, het digitale certificaat direct downloaden. 

Ik heb mijn eindtoets niet gehaald, wat nu?
Wanneer u een percentage onder de 60 procent heeft behaald voor uw eindtoets ontvangt u geen digitaal certificaat van de VerkiezingsAcademie. Uw gemeente kan in overleg besluiten u een herkansing te geven voor uw eindtoets. Neem daarom contact op met uw gemeente.